Krovovi javnih institucija u Barseloni pretvaraju se u vrtove

Krovovi javnih institucija u Barseloni pretvaraju se u vrtove

Poznato je da urbano vrtlarstvo donosi mnoštvo zdravstvenih i društvenih pogodnosti za stanovnike gradova. Učestvovanje u održavanju urbanih vrtova nudi nove mogućnosti za tjelesnu aktivnost, stvaranje i jačanje društvenih kontakata i odnosa, rješava stres i druge potrebe za mentalnim zdravljem i doprinosi opštem blagostanju. Te su pogodnosti posebno vidljive za socijalno ugrožene skupine, uključujući stanovnike s niskim dohocima, imigrante, stanovnike s invaliditetom, djecu ili starije osobe.

Barselona ima projekat za uređenje krovnih vrtova

S porastom potražnje za slobodnim prostorima u evropskim gradovima, mnoge su zajednice suočene s problemom pronalaženja lokacija za svoje aktivnosti. Pozitivno rješenje nudi se u Barseloni čije javne institucije svoje prazne i ravne krovove sada žele pretvoriti u krovne vrtove i dati ih na korištenje zajednicama osoba s invaliditetom.Projekat se realizuje saradnjom IMPD Gradskog zavoda za osobe s invaliditetom, ISGlobal instituta za zdravstvenu zaštitu te Instituta IRTA za agronomska istraživanja i tehnologije, koji korisnicima osigurava vrtlarsku opremu

„U Barseloni se trudimo što više javnih površina i ustanova, kao što su muzeji, pozorišta i škole, učiniti dostupnima našim građanima s posebnim potrebama. Želimo im osigurati pristup u sve javne ustanove, a u Barseloni govorimo o oko 8-10 % ukupne populacije gradskog stanovništva. Riječ je o osobama s posebnim potrebama, uključujući slijepe i nijeme, osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama, kao i osobe s poteškoćama u učenju. To je gotovo oko 100.000 stanovnika našeg grada“, kaže Ferran Urgell iz Gradskog zavoda za osobe s invaliditetom, s kojim je o ovom hvale vrijednom projektu razgovarao portal PopUpCity.

Zašto građanima trebaju krovni vrtovi

Stanovništvo Barselone je u stalnom porastu, a grad koji je smješten između planina i mora sve je napučeniji i ima vrlo male mogućnosti prostornog širenja. Osim toga, Barcelona oskudijeva i sa zelenim površinama, parkovima i vrtovima.

„Osobama s invaliditetom želimo omogućili pristup svim javnim institucijama, a riječ je mahom o lokacijama u središtu grada. Upravo zbog toga, ravni krovovi javnih institucija Barcelone pokazali su se kao izvrsna mogućnost. Nije potrebno isticati kako smo ipak birali zgrade koje raspolažu liftovima“, objašnjava Urgell.

Članovima zajednice pruža se tako mogućnost rada u vrtovima, njihovom održavanju i uzgajanju voća i povrća. Ovdje se uči kako najbolje održavati sadnice, što se radi u pojedinim godišnjim dobima, kada se biljke zalivaju i kako se brane od štetočina. No ono što je najvažnije, ovdje se navikavaju na timski rad i podjelu radnih zadataka te uče kako upravljati svojim raspoloženjima i frustracijama. Dosad se ova vrsta aktivnosti pokazala izvrsnom i vrlo korisnom.

Donacije hrane

Kako je riječ o javnim, gradskim ustanovama, voće i povrće se ne uzgajaju radi zarade, već ponajprije radi davanja novih sadržaja osobama s invaliditetom.

„Svakako bi nas radovalo da im možemo pronaći odgovarajuće poslove jer svi imaju poteškoća pri zapošljavanju. Zakon nam ipak ne dopušta prodaju proizvoda uzgojenih na gradskim krovovima, što bi trebalo promijeniti i omogućiti njihovu prodaju na tržištu. Prošle godine smo na našim krovovima ubrali preko pola tone paradajiza!“ kaže Urgell i dodaje: „Hrana se ne smije bacati, pa je koriste članovi udruge, no veći se dio donira lokalnim dobrotvornim ustanovama koje pripremaju obroke u pučkim kuhinjama.“

Važnost povezivanja građana

„Većina građana rijetko dolazi u kontakt s osobama s invaliditetom, a na ovaj način ostvarujemo komunikaciju, saradnju i razmjenu iskustava. Na primjer, sarađujemo i s osobama koje su iz raznih razloga prekinule svoje školovanje. Ovdje ih naši vrtlari uče kako uzgajati povrće, a pored toga se potiče tolerancija i razvija odnos međusobnog poštovanja, prihvaćanja i uvažavanja. Predrasude prema osobama s invaliditetom su u našem društvu još uvijek jako izražene, a na njihovo smanjenje možemo utjecati još kod djece predškolske dobi. Promjena našeg odnosa prema osobama s invaliditetom je ključan korak prema njihovom uključivanju u zajednicu“, tvrdi Urgell.

Budućnost projekta

Ovaj projekt je naišao na veliko odobravanje medija i građana, koji se žele uključiti u rad s udrugama i dati na korištenje vlastite prostore za uređenje većeg broja krovnih vrtova u Barseloni. Projekt je zasad ograničen isključivo na krovove javnih institucija, no očekuje se kako će mnoge građane potaknuti na uređenje urbanih krovnih vrtova.

„U našem će gradu živjeti sve više i više stanovnika. Slobodnog je prostora sve manje, a njegovo dijeljenje postat će novi izazov – krovovi nam se nameću kao izvrsno rješenje“, zaključuje Urgell.

izvor: ekovjesnik.hr